Dünyanın en büyük 10 kuş türü

Dünyadaki en büyük kuşlardan bazıları, herhangi bir NBA oyuncusundan daha uzun olabilmektedir. Ayrıca kanatlarını bir kral yataktan daha geniş açabilmektedir. Dünya’da yaklaşık 10.000 kuş türü vardır. Bunları küçük arı sinek kuşlarından, devasa devekuşlarına kadar her şekil ve boyuttu kapsamaktadır. İşte en uzun, en ağır ve en geniş kanatlara sahip olanlar dahil olmak üzere gezegenimizde yaşayan en büyük 10 kuş türü aşağıda listeye dahil edilmiştir.

Güney Amerika harpy (Harpia harpyja)

harpia harpiya
harpia harpiya

Adını antik Yunan mitolojisinde bir insan-kuş melezinden alan Güney Amerika harpileri, dünyadaki en büyük kuşlar arasındadır. Bu koyu gri kuşlar, özellikle ağırlıkları ile karşılaştırıldığında, dünyadaki en büyük kartal türleri arasındadır. San Diego Hayvanat Bahçesi’ne göre, yetişkin bir dişi 9 kg’a kadar, erkekler ise 5,4 kg’a kadar büyüyebilmektedir.

Karşılaştırma için, ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi’ne göre, bir kel kartal 6 kg’a kadar çıkabilmektedir. Bu kuşlar, avlarını avlarken kendilerini havada tutmak için 2 metrelik etkileyici kanat açıklığıyla Güney Amerika üzerinde uçarlar. Güney Amerika harpileri, kirpi, geyik ve opossum gibi avları göründüklerinde saatte 80 kilometre hızla alçalırlar. Ayrıca 13 cm’lik pençelerini kullanarak avlarına ölümcül bir darbe indirirler.

Gezici Albatros (Diomedea exulans)

Diomedea exulans
Diomedea exulans

En azından kanat açıklığı açısından dünyanın en büyük kuşudur. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’ne (IUCN) göre bu deniz kuşları, neredeyse 3,35 metre kanat açıklığıyla okyanusun üzerinde uçarlar. Bu büyüklükteki kanatlar, bu albatrosların gökyüzünde çok fazla zaman geçirebilecekleri anlamına gelmektedir. Örneğin, bir kuşun sadece 12 günde yaklaşık 6.000 kilometre uçtuğu kaydedilmiştir. 23 adet albatros türü vardır. Ancak biri hariç tümü tehlikededir. Bunun nedeni, kuşların oltaya binmesi, balıkçı teknelerinden ve trollerden balık ve kalamar yemi toplamasıdır.

Afrika devekuşu (Struthio camelus)

struthio kamelya
struthio kamelya

Hem büyüklük, hem de ağırlık bakımından dünyadaki tüm kuşların en büyüğü şüphesiz Afrika devekuşudur. San Diego Hayvanat Bahçesi Yaban Hayatı Birliği’ne göre, bu dev kuşlar 2,7 metreye kadar boyları uzamaktadır. Ayrıca toplamda 130 kilograma kadar ağırlığa sahip olabilmektelerdir. 2 metreye kadar kanat açıklığına rağmen deve kuşları uçamamaktadır. Bunun yerine, bir geminin yelkenlerini kullanması gibi kanatlarını kullanırlar.

Saatte 69 kilometre hızla öfkeli bir koşu sırasında, bu kuşlar kanatlarını açmaktadır. Ayrıca kanatlarını hızlı frenleme ve yönlendirme için hava dümeni olarak kullanır. Bu çeviklik, aslanlar ve çakallar gibi yırtıcı hayvanlar da dahil olmak üzere Afrika savanasında karşılaştıkları birçok tehdidin bir kısmından kaçınmalarını sağlamaktadır. Devekuşlarının inanılmaz koşu hızları, onları dünyanın en hızlı hayvanlarından biri yapar. PBS Nature’a göre, bazı durumlarda devekuşları saldırıya geçemektedir. Bu nedenle güçlü ve pençeli ayaklarını bir aslanı öldürecek kadar sert vurmak için kullanmaktadır.

Yaygın rhea (Rhea americana)

Rhea americana kuşu
rhea amerikan

Bu kuşlar genç devekuşlarına benzese de, rhea aslında onların Güney Amerika kuzenidir. Smithsonian Ulusal Zooloji Parkı ve Koruma Biyolojisi Enstitüsü’ne göre, yetişkin bir devekuşunun yalnızca beşte biri büyüklüğünde olan rhea, hala 30 kg gibi etkileyici bir ağırlığa ve 1,5 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir.

Houston Hayvanat Bahçesi’ne göre, rhea uçamaz ve devekuşları gibi kanatlarını saatte 64 kilometreye kadar yüksek hızlarda koşarken dengelemeye yardımcı olarak kullanmaktadır. Dişi rhea, üreme mevsimi başına 40’a kadar yumurta bırakmaktadır. Ancak yumurtaları kuluçkaya yatıracak olanlar, yumurtadan çıkmadan yaklaşık 30 gün önce başlayacaktır.

Miğferli cassowary (Casuarius casuarius)

casuarius casuarius
Casuarius casuarius

Miğferli cassowary, Yeni Gine ve Avustralya anakarasında bulunan en tarih öncesi kuşlardan bir tanesidir. Avustralya Müzesi’ne göre, 2 metreye kadar boyları olan cassowaries, dünyadaki en uzun kuşlar arasındadır. Boylarının tepesinde, tırnaklarınızı ve saçınızı oluşturan aynı malzeme olan kalın bir keratin tabakasından yapılan “kask” adı verilen belirgin bir çıkıntı bulunmaktadır.

Edinburgh Hayvanat Bahçesi’ne göre, cassowaries ormanda koşarken bitki örtüsünün üstesinden gelmek için bu kaskları kullanmaktadır. En büyük kuş türlerinden biri olmanın yanı sıra, en tehlikeli türlerden biri olarak da ün kazanmıştır. Scientific American’a göre, cassowary insanları öldüren birkaç kuştan bir tanesidir. Hedefine ölümcül bir darbe vermek için orta parmağı 10 santimetre olan keskin 3 parmaklı pençelerini kullanmaktadır.

Dalmaçyalı Pelikan (Pelecanus crispus)

Pelecanus crispus (dalmaçyalı pelikan kuşu)
Pelecanus crispus

Dalmaçyalı Pelikan, yalnızca en büyük pelikan türü değildir. Aynı zamanda dünyanın en büyük uçan kuşlarından bir tanesidir. Arizona Koruma Merkezi’ne göre, yaklaşık 3 metre kanat açıklığına sahip bu pelikanlar yüksekten uçmaktadır. Ayrıca 3.000 metrenin üzerine de çıkabilmektedir. Dalmaçyalı pelikanların büyük bir çift kanatla birlikte büyük bir iştahı da vardır. San Diego Hayvanat Bahçesi Yaban Hayatı Birliği’ne göre, yetişkin bir pelikan bir günde yaklaşık 1.8 kg balık yiyebilmektedir.

Dalmaçyalı pelikanlar, devasa gaga keselerini kullanarak suya dalmaktadır. Bir göletin yanındaki balıkları kurtarmak için gerekli yeteneklere sahiptir. Balıklar gagalarının içinde sıkışıp kaldıklarında, pelikanlar suyu süzmek ve yemeklerini yemek için başlarını öne doğru eğmektedir.

Kitoglav (Balaeniceps rex)

Balaeniceps rex (Kitoglav kuşu)
baleniceps rex

Kral balıkçıl olarak da bilinen nalbur, Afrika’nın en tuhaf ve en uzun kuşlarından bir tanesidir. Animal Diversity Web’e göre, bu garip kuşlar yaklaşık 1,5 metre boyundadır. Zamanlarını çoğu durum da tatlı su bataklıklarında dolaşarak geçirmektedir. Ayrıca balık ve diğer küçük su türlerini avlayarak beslenmektelerdir. BirdLife International adlı yardım kuruluşuna göre avcılar olarak, ayakkabı gagaları yüksek bir başarı oranına sahiptir. Bu nedenle zamanın yaklaşık %60’ında suya ölümcül bir darbe indirmek için geçirmektedir. Bu yalnız kuşlar sürüler halinde toplanmazlar ve genellikle yaklaşık 3 kilometrekarelik bir alanı kaplarlar.

Toy kuşu (Otis tarda)

Otis tarda (toy kuşu)
Otis geç kaldı

Bustard, Avrupa’nın en büyük kara kuşudur. Ancak Kraliyet Kuşları Koruma Derneği’ne (RSPB) göre Orta Asya, Rusya ve Fas’ta da bulunmaktadır. Erkekler 14 kg ağırlığa ve yaklaşık 1,2 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir. Bu da avcılar için kolay hedefler oldukları anlamına gelmektedir. Sonuç olarak, sayıları yıllar içinde azalmıştır. 1960’lardan bu yana dünya nüfusunun %30’undan fazlası kaybedilmiştir. Ayrıca BirdLife International’a göre, Birleşik Krallık gibi bazı ülkelerde ulusal olarak nesli tükenmiştir. RSPB’ye göre, son büyük toy kuşu 1832’de Birleşik Krallık’ta vurulmuştur. Ancak 2004’te yeniden tanıtılmış ve günümüzde orada yaşayan 100’den fazla nesli bulunmaktadır.

İmparator penguen (Aptenodytes forsteri)

Aptenodytes forsteri
Aptenodytes forsteri

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na (WWF) göre, dünyadaki 18 penguen türünün en büyüğü imparator penguenlerdir. Yaklaşık 1,2 metre boyunda ve yaklaşık 40 kilo ağırlığındalardır. Ancak bu rakam yıl boyunca düzenli olarak değişiklik göstermektedir. Avustralya Tarım Bakanlığı’na göre uçamayan bu kuşlar, kendilerini Antarktika kışının sert koşullarından korumak için yağ rezervleri yapmaktadır. Ayrıca saatte 110 kilometreye kadar rüzgarlara dayanabilen birkaç pullu tüy tabakasına da sahiplerdir. Kendi ısı yalıtımlarına ek olarak imparator penguenler, ısı kaybını %50 azaltmak için grup içinde 24 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıklar oluşturmak için koloniler halinde toplanmaktadır.

And akbabası (Vultur gryphus)

akbaba griffin
akbaba griffin

San Diego Hayvanat Bahçesi Yaban Hayatı Birliği’ne göre, And akbabası gezegendeki en büyük yırtıcı tür olarak bilinmektedir. Herhangi bir kuşun kanat açıklığı açısından yaklaşık 3,2 metre olan ikinci en büyük türdür. Galler Dağı Hayvanat Bahçesi’ne göre, etkileyici kanat açıklıklarına sahiptir. Ayrıca bu kuşlar And Dağları’nın zirvelerinden 5.500 metreye kadar süzülebilmektelerdir. Geniş kanat açıklıkları nedeniyle bu kuşlar fazla enerji harcamadan hava akımında kolaylıkla uçabilirler.

And akbabaları bir akbaba türüdür. Birçok akbaba türü gibi ağırlıklı olarak avcı değildirler. Ölmekte olan veya ölü hayvanlarla beslenirler. San Diego Hayvanat Bahçesi Yaban Hayatı İttifakına göre, And akbabası bir öğünde yaklaşık 6.8 kg leş (ölü veya çürüyen et) yemektedir. Peru Yaban Hayatı Koruma Derneği’ne göre, And akbabası ayrıca vahşi doğada yaklaşık 50 yıllık esaret altında ve 80 yıla kadar uzun bir ömre sahiptir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!

Benzer konular

Scottish Straight ve özellikleri

Scottish Straight ve tarihi Scottish Straight Düz kulak kedi cinsi,...

Maine Coon kedi ırkı ve özellikleri

Maine Coon kedi ırkı ve tarihi Maine Coon kedi, Amerika...

Amerikan Pitbull Terrier

Amerikan Pitbull Terrier ve Tarihi Amerikan Pitbull Terrier İngiltere'de 20....

Amerikan Staffordshire Terrier

Amerikan Staffordshire Terrier ve Tarihi Amerikan Staffordshire Terrier, anavatanında ve...

Angora kedisi (Ankara kedisi) ve özellikleri

Angora kedisi ve tarihi Angora kedisi veya Ankara kedisi olarak...